Πρώτη και καταχρεωμένη!
Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στο χρέος και το γ' τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ξεπέρασε και τα επίπεδα ρεκόρ του 2011
Πανευρωπαϊκή πρωταθλήτρια στο χρέος αναδείχθηκε ακόμα ένα τρίμηνο η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).
Η χώρα μας βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις υπερχρεωμένες χώρες, καθώς πέραν από την περίοδο των Μνημονίων, κατά την οποία συνεχίστηκε η εκτόξευση του χρέους, αναγκάστηκε να χρηματοδοτήσει τα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσω δανεισμού, επιβαρύνοντας με αυτόν τον τρόπο το δημόσιο χρέος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το γ’ τρίμηνο του 2021 η χώρα μας είχε χρέος το υψηλότερο ποσοστό, στο 200,7% του ΑΕΠ, ενώ ακολούθησαν η Ιταλία (155%), η Πορτογαλία (130%), η Ισπανία (121%), η Γαλλία (116%), το Βέλγιο (111%) και η Κύπρος (109%). Το χαμηλότερο, αντίθετα, καταγράφηκε στην Εσθονία (19,6%), στη Βουλγαρία (24,2%) και στο Λουξεμβούργο (25,3%).
Την ίδια ώρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε πως το δημόσιο χρέος στο τέλος του γ’ τριμήνου πέρυσι είχε ανέλθει στα 357,295 δισ. ευρώ, έναντι 337,666 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, ξεπερνώντας ακόμα και τα επίπεδα-ρεκόρ του 2011, όταν είχε πιάσει «ταβάνι» στα 355,658 δισ. ευρώ.
Πιέσεις
Τα στοιχεία έχουν χτυπήσει εδώ και καιρό «καμπανάκι» στις Βρυξέλλες, αφού η Ελλάδα παραμένει σε εποπτεία λόγω του τεράστιου δημόσιου χρέους της, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης διατηρούν τη χώρα σε μη επενδυτική βαθμίδα για τον ίδιο λόγο.
Με την πανδημία να δημιουργεί τεράστια ελλείμματα στην ελληνική οικονομία, το οικονομικό επιτελείο αναγκάστηκε να δανειστεί τεράστια ποσά για να καλύψει τις ανάγκες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, μέσα από τα μέτρα στήριξης. Ωστόσο, αυτά τα ελλείμματα θα πρέπει να μηδενιστούν στο τέλος του 2022, όπως διαμήνυσε στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας, ενώ ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις από τους δανειστές για μείωση του χρέους από το τρέχον έτος.
Παρά τις διαρροές του οικονομικού επιτελείου για νέα μέτρα στήριξης στο τέλος Ιανουαρίου λόγω της πανδημίας, ο όποιος σχεδιασμός «ακυρώθηκε» μετά την παρέμβαση των δανειστών. Χαρακτηριστική είναι η ατάκα που χρησιμοποιεί εσχάτως ο υπουργός Οικονομικών, ότι «ο Προϋπολογισμός δεν μπορεί να εκτροχιαστεί τον πρώτο μήνα της χρονιάς».
Το χρέος θα πρέπει να αποκλιμακωθεί από φέτος, αφού θα αποσυρθούν τα περισσότερα μέτρα στήριξης για την πανδημία, ενώ οι θεσμοί απαιτούν την υλοποίηση επενδύσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιοποίηση.
ΠΗΓΗ: news break.gr
Ι. ΘΕΣΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΒΟΥΛΗ
1.0 Επιτροπές Έρευνας και Ελέγχου
1.1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
1.2.1. Η Επιτροπή Ελέγχου Δημοσίου Χρέους: Θα προβεί σε μια ενδελεχή έρευνα, για τον έλεγχο την αξιολόγηση και τη δομή του δημοσίου χρέους σε βάθος χρόνου, τόσου ώστε να αποδειχτεί στο σύνολο η αλήθεια, με την επικουρία ομάδας παγκοσμίως αποδεκτών εμπειρογνωμόνων ελεγκτών. Ο έλεγχος θα περιλαμβάνει χωρίς να είναι περιοριστικό, το πως δημιουργήθηκε το Δημόσιο χρέος, ποιοί ήταν οι δανειστές, με τι συμβάσεις δεσμεύτηκε το κράτος και η τήρηση αυτών, ποιός γνωμάτευσε και αποφάσισε επ' αυτών, θα πιστοποιηθεί εάν και εφόσον είναι απεχθές το χρέος, εάν τα χρήματα έφτασαν και πόσα έφτασαν στην Ελλάδα, πως τοκίστηκε το εκάστοτε δάνειο, ποιός διαχειρίστηκε τα χρήματα που λήφθηκαν, που επενδύθηκαν, η έκδοση/ ακύρωση των ομολόγων κ.ο.κ.
1.2.2. Επιτροπή ελέγχου για τη διαχείριση δημόσιου χρήματος από εσωτερικά όργανα ή εξωτερικά καθώς και το ρόλο των συμβουλευτικών, ελεγκτικών εξωτερικών, ιδιωτικών ή και κρατικών συμβούλων.
1.2.3. Επιτροπή ελέγχου για τη διαχείριση δημόσιας περιουσίας, γεωστρατηγικών περιουσιών, συμβάσεις (πώλησης, ενοικίασης, διαχείρισης, κατασκευής),
1.2.4. Επιτροπή ελέγχου για όλα τα Δημόσια Ασφαλιστικά Ταμεία και όλων των άλλων ταμείων άμεσα ή έμμεσα σχετικών με αυτά, φανερών ή μυστικών, χωρίς να είναι περιοριστικό στα προαναφερθέντα, για τους ισολογισμούς, τις συμβάσεις, διαχείριση, παράπλευρες πράξεις με χρήση των κεφαλαίων κ.ο.κ.
1.2.5. Επιτροπή υπεύθυνη για τον έλεγχο των Τραπεζικών Ιδρυμάτων, λειτουργία, εγγυήσεις και βάρη, ,διαχείριση των κεφαλαίων και επενδύσεις που έγιναν απ' αυτά, συγχωνεύσεις, κεφαλαιοποιήσεις και ανακεφαλαιοποιήσεις, η μετοχική σύνθεση σε όλα τα επίπεδα μέχρι το τελικό φυσικό πρόσωπο για το 100 % της δομής, περιουσιακό χαρτοφυλάκιο, χρηματοοικονομικά εργαλεία που έχουν εκδοθεί από τις τράπεζες και προς ποιες κατευθύνσεις, λειτουργία και συμβάσεις με δανειολήπτες.
1.2.6. Έλεγχος για την λειτουργία, επενδύσεις, αξιολογήσεις, ενέργειες κτλ του Τ.Χ.Σ., του ΤΑΙΠΕΔ καθώς και όλων των άλλων (τοπικών ή εξωτερικών) ταμείων και φορέων που συστάθηκαν και που διαχειρίστηκαν Ελληνική Δημόσια περιουσία και όλων των σχετικών των εμπλεκομένων με αυτά.
1.2.7. Έλεγχος οικονομικών καταστάσεων, υποχρεώσεων, περιουσιακών στοιχείων, έλεγχος ταμείων, δομή μισθολογίων, κτλ όλων των Περιφερειακών γραφείων, Νομαρχείων και Δήμων.
1.2.8. Έλεγχος των εξοπλιστικών ταμείων και των ταμείων μυστικών κονδυλίων.
ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
6977868000 - 6907847307
esymygdonias@gmail.com
isaakostas@gmail.com
ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Ε.ΣΥ ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ FB:
https://www.facebook.com/pg/esymygdonias
ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ YOUTUBE
https://www.youtube.com/channel/UC1GX6dXuXx706l-nfsST_8w/videos
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:https://www.e-synews.gr
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.dropbox.com/s/pln8t496h3ro6ix/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΕΣΥ-25-10-2015.pdf?dl=0
ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.dropbox.com/s/vyaw1vtv3m8y11p/ΔΙΑΚHΡYΞΗ-ΕΣΥ-ΤΕΛΙΚΟ.pdf?=0
Δεν υπάρχουν σχόλια